MAKALELER

ZAMAN ZAMAN... (31.07.2013 15:39:27)

Rahmetli Fikret Kızılok'un unutulmaz eseri... Zaman deyince aklıma hemen o sımsacık sesiyle Kızılok gelir. Oysa ben bugün zaman yönetiminden bahsetmek istiyorum o muhteşem aşk ve özlem kokan eserden değil. Zamanı yönetmek bir tür sanat olduğu için midir ki müzikten edebiyata dolaşıp duruyorum? Çünkü şimdi de aklıma Selvi Boylum Al Yazmalım'dan bir replik geldi, : "Sevgi emek ister." Peki, sevgi, emek istiyor da zamanı yönetmek istemiyor mu?

 Herkes, hepimiz sürekli bir yerlere koşturup duruyoruz. Yapılacaklar listemiz; kısa, orta ve uzun vadeli yapılacak işlerle dolup taşıyor. İronik bir şekilde yapmayı en çok istediklerimiz, sürekli olarak listenin sonlarına atılıyor. Listenin sonuna attıklarımız ya kişisel gelişimimiz ile ilgili olanlar ya da hobilerimiz. Sonra da günlerin birbirine benzer ve tekdüze olmasından yakınıp duruyoruz, hiçbir şeye yetişemediğimizden de... Oysa zamanın ucundan tutup çekiştirerek uzatabilsek ama sadece kendi zevklerimizi hobilerimizi kişisel gelişimimiz ile sporla ilgili olarak yapmak istediklerimizi yapabilmek için, ne güzel olurdu değil mi? Olmuyor ama peki, zamanı yönetmeyi başarabilsek?

"AKILLI" davranmaya ne dersiniz? Ah! Aşkolsun, kimseye akılsız demek istemiyorum elbette. Sadece bir akrostişten bahsetmek istiyorum size: SMART!

 S: Spesific: Belirli
M: Measurable: Ölçülebilir
A: Attainable: Ulaşılabilir
R: Realistic: Gerçekçi
T: Time bound: Zaman sınırlı 

Zamanı daha iyi yönetebilmek için önce zamanımızı nerelere harcadığımızı ve zaman kaçaklarını iyi saptamamız gerekiyor. Ayrıca hedeflerimizi ve yapmak istediklerimizi de iyi saptamalıyız. Hedeflerimiz ne kadar belirgin, ölçülebilir, ulaşılabilir ve gerçekçi ve tabi ki zaman sınırlı olursa onu elde etmemiz de bir o kadar kolay olacaktır.  Özellikle zaman sınırlı olmaktan, zamana bağlı kalmaktan kast ettiğim elbette robotlaşmak değil. Günü planlı ve programlı yaşamak ile robotlaşmak arasında çok büyük farklılıklar var.

Önce gelin bir listeleme yapalım. Her bir günümüz için de yapabiliriz bu listeyi, haftalık, aylık ya da yıllık olarak da. 

1. Acil ve önemli işler
2. Acil ama önemli olmayan işler
3. Acil olmayan ama önemli işler
4. Acil ve önemli olmayan işler 

Birinciye örnek olarak ani çıkan bir hastalık, doğal afet verilebilir. Diğer tüm işlerin önüne geçecektir bu işler. İkinciye ise evimize ya da işyerimize habersiz gelen bir misafir örnek verilebilir. Dördüncüsü en fazla zamanımızı çalandır. Televizyonda sizi aslında hiç ilgilendirmeyen bir programı seyretmek ya da eski bir okul arkadaşınızla telefonda saatlerce konuşmak gibi. İkinci ve dördüncü maddeler zamanımızdan o kadar çok çalar ki asıl önemli olan ve sürekli ertelediğimiz üçüncü maddeye zaman ayırmakta güçlük çekeriz. Spor yapmak, bir kursa gitmek, okumak gibi.

Zamanı yönetmek aslında daha az stresle daha fazla tatmin sağlamak, mutlu olmak, kaliteli zaman geçirmek demektir. Böylece asıl istediğimiz şeylere yer açıp kendimizi daha mutlu hissedebiliriz. Bu da önceliklerimizi doğru saptamak, kaliteli "hayır" diyebilmek, farkında olmak, ertelenebilir olanları ertelemek, plan dışı etkinliklere yer vermemek ya da kısa kesmek, kimi zaman da işleri başkalarına dağıtmakla mümkün olabilir.

 Stres ile baş edebilmek de zamanı yönetmenin temel koşullarından birisidir. Yaşam tarzımızı düzene koyarak, gerektiğinde yardım ve destek alarak, huzurlu olmayı seçerek, doğru nefes alma tekniklerini öğrenerek, meditasyonu hayatımıza hiç çıkmamacasına koyarak, hayata olumlu bakmayı becererek, gün içerisinde performansımızın yüksek ve düşük olduğu periyotları saptayarak, en önemlisi de gülerek stresle başa çıkabiliriz.

 Performansınızın yüksek olduğu zaman dilimlerini yüksek performans gerektiren etkinliklere ayırmak, yaratıcılığınızın yüksek olduğu zaman dilimlerini ise yaratıcılık gerektiren zihinsel etkinlikler için kullanmak, fiziksel etkinlikleri bedenen dinç hissettiğiniz zaman dilimlerinde yapmak zamanı iyi kullanmanın diğer bir yöntemidir.

Gün içerisinde zaman zaman dinlenmeyi, kendinize ödüller vermeyi unutmayın. Mutlaka bir ajanda tutun, kısa notlar alın. Eksik kalan işler, zamanınızdan ve enerjinizden çalar. Onları bir program dâhilinde ya bitirin ya da bir başkasına havale edin.

 Sağlığınıza özen gösterin, sizin için bu dünyadaki en önemli kişinin yine siz olduğunu hiçbir zaman gözden yitirmeyin. Siz yoksanız bütün bunların hiçbir anlamı yok çünkü.


E-Posta Adresiniz
NLP İzmir Alsancak NLP NLP Kişisel Gelişim NLP Koçluk Ortaca NLP Ortaca Kişisel Gelişim KSK NLP Karşıyaka Kişisel Gelişim Karışıyaka NLP Kişisel Gelişim İzmir Marmaris Kişisel Gelişim OK AJANS