MAKALELER

DEĞERLERİNİZİ SIRALAYIN (16.08.2013 18:44:17)

Kendinize ve çevrenizdekilere sorun: Benim değerler sıralamam ne? En önemliden başlayarak sıralayın sonra da. Birinci sıradakine bakın özellikle örneğin bu sizin sağlığınız olabilir. Hani deriz ya önce sağlık diye. Sonra da yaptıklarınıza bakın. Eğer spor yapmıyorsanız, sağlıklı beslenmiyorsanız sigara içiyorsanız gerçekten de sağlığınızın birinci sırada olduğunu söylemeniz mümkün mü?

Diyelim ki birinci sırada aileniz var. Şimdi aile ilişkilerinize bir bakın. Uyumlu, kalitesi sevgi ve saygı dolu bir ilişkiniz var mı?
Kısacası sizin bilinçle verdiğiniz sıralama cevabınız bilinçaltınızda farklı şekilde sıralanmış olabilir. Örneğin, siz kendinize sağlığınıza değerler yüklerken bilinçaltında değersizlik hissi yaşıyor olabilirsiniz.

NLP teknikleriyle, bilinçaltı sıralamasına ulaşmak ve bunların sırasını değiştirmek bilinçli olarak istediğiniz gibi bir sıralama yapmak mümkün. Böylelikle bakış açınızı başta kendinizle olmak üzere tüm ilişkilerinizi yeniden düzenleyebilirsiniz.

Şimdi gelelim partnerinize. Onun değerler sıralaması ne? Ağzından çıkanlara değil yaptıklarına bakın. Onun uygulamadaki değerler sıralaması, sizin uygulamadaki değerler sıralamanızla çakışıyorsa mesele yok. Örneğin ikiniz de işkolikseniz işiniz hayatınızın birincil öğesi ise birbirinizi anlarsınız. Ancak biriniz işkolikken diğeri ailecek kaliteli zaman geçirmeyi önemsiyorsa, birisi sağlıklı yaşam tutkunu iken diğeri dişlerini bile fırçalamıyor, karşı bakkala bile arabayla gidiyorsa…

Değerler sıralamasında ilk üç maddesi çakışmayan kişilerin düzenli ve sağlıklı bir ilişki geliştirmesi mümkün müdür? Böyle bir ilişkinin uzun ömürlü olması, sadece çıkara dayalı bir ilişki olduğunu göstermez mi? Örneğin adam ailesiyle hiç ilgilenmiyordur ancak çok iyi para kazanıyordur kadın ise adamın üstlenmesi gereken görev ve sorumlulukları da üstlenerek bir çeşit gizli anlaşma yapmıştır. Sonra da gelsin gizli kapaklı ilişkiler, psikosomatik başlangıçlı hastalıklar, soğuk savaş, laf sokmalar, suçlamalar…

Daha iyi bir yaşam sürmek öncelikle kendimizi tanımaktan değerlerimizi, ne olduğumuzu ne olmadığımızı bilmekten geçmiyor mu?


E-Posta Adresiniz
NLP İzmir Alsancak NLP NLP Kişisel Gelişim NLP Koçluk Ortaca NLP Ortaca Kişisel Gelişim KSK NLP Karşıyaka Kişisel Gelişim Karışıyaka NLP Kişisel Gelişim İzmir Marmaris Kişisel Gelişim OK AJANS